Estetica Ambalajelor De Prezentare Si Desfacere A Produselor

Modurile de prezentare si desfacere a produselor, inclusiv ambalarea, constitue in conditiile actuale un factor important in diversificarea sortimentala si contribuie la aprecierea calitativa a produselor si stimularea vanzarilor.

Aceste cerinte alaturi de elementele tehnico-functionale ale ambalajelor sunt, de asemenea, studiate de estetica produselor.

Forma ambalajelor are in vedere, in principal, cerinte de varietate sortimentala, dozarea si proportionarea produselor conform cererii pe piata, eliminand in final uniforminatea si monotonia sortimentala.

Culoarea realizata in srtansa legatura cu forma si grafica acestora, are ca obiective:

  • stimularea vanzarilor;
  • continutul si ambianta estetica a spatiilor comerciale;
  • personalitatea produselor;
  • promovarea unor elemente cu specific national, zonal;
  • crearea din punct de vederea psihologic a unui climat comercial;
  • contributia direcata la crearea unei traditii a produselor, intreprinderii etc.

Grafica adanceste aspectele legate de individualitatea bunurilor de consum, in raport cu destinatia acestora, alaturi de celelalte elemente de estetica, fiind o contributie importanta la cresterea desfaceriilor de marfuri, stimuland concurenta in conditii optime, sporind cracteristicile merceologice ale mafurilor.

Modalitatile si modelul de realizare a graficii ambalajelor (caracterul literelor, marimea, semnificatia culorii etc.) comtribuie direct la scurtatrea timpului de identificare, alegere si decizie a unei cumparaturi, accentuand concomitent elementele de ambianta si bun gust cat si nivelul de prezentare a produselor in magazine, expozitii etc.

Forma, culoarea si grafica ambalajului – elemente de sinteza in cadrul esteteicii produselor – realizate in conditii optime au contributii efective, cu eficienta majora, in cadrul relatiilor competitive de comert interior si exterior, accelerand penetratia etc.

Dezvoltarea productiei si diversificarea sortimentala a produselor in conditiile modernizarii continue a productiei, a largirii pietei interne si a schimburilor economice cu alte tari, precum promovarea formelor rapide si eficiente de servire in comert impun ca o necesitate obiectiva perfectionarea activitatii de ambalare si preambalare a produselor.

Trebuie sa se asigure pe langa insusirile calitative ale produselor : utilitate, durabilitate etc. si o corelare a acestor insusiri cu dozarea, dimensionarea, aspectul si calitatea ambalajelor folosite. Ambalajul marfurilor, pe langa sarcina de a pastra sau maturiza insusirile calitative ale produselor, constiuie un mijloc important de reclama, de imbunatatire a prezentatrii si, in ultima analiza, o forma activa a vanzarilor.

Daca forma ambalajului reprezinta un element estetic subordonat formei produsului, culoarea si grafica reprezinta calitati estetice proprii ambalajului.

Etichetele prin forma si colorit, creeaza iluzia ca produsele din interior se vad. Aceste a sunt lipite pe partea superioara a cutiei, marind, in acest mod, posibilitatile de prezentare si etalare a produselor.

Realizarea care, din punct de vedere coloristic si grafic, foloseste colajul, accentueaza in mod deosebit publicitatea produsului prezentat.

Pentru produsele mai deosebite se remarca si folosirea unor ambalaje din carton, mase plastice care confera produselor o eleganta si o tinuta estetica deosebita.

Se remarca rolul deosebit prin care forma ambalajelor pare sa varieze, din cauza formei etichetelor, coloritul si modul interesant cum au fost rezolvate acoperirile pe capac si gatul sticlei.

Ambalajul colectiv de transport si pastrare, realizat din carton cu elemente publicitare foarte expresive si de bun gust pastreaza in bune conditii produsul si inlocuieste navetele si alte ambalaje folosite in acest scop.

Se remarca variatia temei cu ajutorul culorii si multiple posibilitati in ceea ce priveste imbunatatirea elementelor publicitare si de prezentare a produselor.

Majoritatea cutiilor au un sistem propriu de purtare si orificii de deschidere, care duc la folosirea indelungata a produsului.

Se remarca modul foarte simplu de relizarea operatiei de inchidere-deschidere a recipientelor sau a celorlalte ambalaje care asigura :

  • posibilitatea comoda de folosire a prosusului ;
  • realizarea orificiului de evacuare a produsului, inlocuind total dispozitivele de scurgere ;
  • posibilitatea de pastrare indelungata  a produsului, pana la completa lui epuizare ;
  • posibilitatea de folosire a acestor recipiente, pentru alte nevoi, in cadrul gospodariei consumatorului ;
  • materiile prime folosite – metal, alminiu sau combinatii – mase plastice ;
  • posibilitati deosebite in ceea ce priveste variatia formei, dozajelor, conditionarii etc.

Sistemul de preambalare BLISTER-PAK folosit in majoritatea tarilor, consta in asezarea produsului pe suport si carton sau masa plastica, peste care se aplica, prin vacuumare, o folie de masa plastica mulata pe forma produsului.

Sistemul este folosit pentru o gama foarte mare de produse si prezinta o serie de avantaje :

  • introducerea tuturor produselor in cadrul sistemului de autoservire ;
  • prezentarea integrala a produselor ;
  • pastrarea  produselor in conditii deosebite, pana la folosirea acestora ;
  • accentuarea deosebita a caracterelor publicitare si estetice ale produselor ;
  • reducerea consumurilor de carton, pentru ambalaje individule, pescum si a celor colective de transport pentru aceste produse ;
  • prezentarea in magazine cu ajutorul unor stative speciale, a intregii game de produse existente in depozite, pe suprafete foarte mici de expunere.

De remarcat si tinuta comerciala a ambalajelor pentru bere sau vin.

Un exemplu cu privire la estetica ambalajului este cel al apelor minerale, noi fiind tara cea mai bogata in acest sens. O analiza comparata a formei si graficii tuturor ambalajelor utilizate in Romanaia in ultimii ani releva o uniformitate a ambalarii acestor produse desi, pe baza de colaborari, firmele noastre au reusit sa introduca pe piata ambalajul de plastic. Totusi situatia altor produse similare de la noi : Borsec, Vatra Dornei, Harghita etc. arata cum lipsa de preocupare fata de estetica produselor, aici cea a ambalajelor conduce la monotonie si la aparitia unui sortiment cu o valoare diminuata. Este un element nedorit, tinand seama ca apele noastre minerale, din punct de vedere terapeutic, compozitonal etc. sunt superioare altora, despre care se face multa publicitate. Acelasi lucru se poate spune si despre sistemul de imbuteliere, ambalare si cel grafic al ambalajului vinurilor romanesti. Uniformitatea in prezentarea ambalajelor nu scoate in evidenta calitatea real a produsului.

In conlucrarea util – frumos pentru forma produselor si culoarea lor, cu timpul s-au stabilit criterii de colaborare stiintifica sau chiar legi speciale.

ANPC - Solutionarea alternativa a litigiilor ANPC - Solutionarea online a litigiilor