Modul In Care Ambalajul Influenteaza Cumparatorii

Din punct de vedere al managementului ambalarea poate avea o importanta minora, de exemplu pentru produsele din carne, sau una majora, pentru produse cum ar fi berea, ciocolata, iaurtul etc.

Multi economisti considera ambalarea ca pe un element important al politicii de management al companiei deoarece pe langa calitatile sale intrinseci, care sunt de protectie a bunului, ambalajul mai presupune si o serie de alte calitati deosebit de importante cum ar fi promovarea produsului respectiv.

Ambalajul transmite un mesaj promotional foarte puternic mai ales in cazul produselor de marca. Un exemplu care nu mai are nevoie de nici un comentariu este cel al faimoasei sticle de Coca-Cola.

 Dar in spatele un astfel de ambalaj care sa aduca importante contributii la vanzarea produsului respectiv se afla o munca imensa, care presupune cunostiinte bine stapanite de management, curajul de ati asuma riscul si, nu in ultimul rand, multa imaginatie.

La prima vedere pentru un cumparator oarecare ambalajul nu reprezinta mare lucru. El uremeaza a fi oricum indepartat dupa folosirea produsului. Dar, de fapt lucrurile nu stau de loc asa, ci, fara a exagera, lucrurile stau cu totul invers. De foarte multe ori ambalajul este ales, el ofera informatii despre produsul pe care il contine, el ne ofera confortul utilizarii produsului, el ne ofera o garantie a calitatii (de exmplu sunt considerate mai de calitate bauturile imbuteliate in sticla, de cat cele in PET) etc.

In spatele producerii unui ambalaj viabil stau numeoase elemente de estetica si design care sunt deosebit de importatnte.

 Introducerea autoservirii a determinat o schimbare in modul in care consumatorii iau deciziile de cumparare. Produsele, cu ambalajele lor atractive, au devenit adevarati reprezentanti comerciali,  contactul direct dintre vanzatori si marfa expusa fiind eliminat. Comercializarea cu amanuntul s-a maturizat sub forma supermarket-urilor, clientul acestora fiind astazi individul cu cel mai studiat comportament comercial.

Multe tipuri de supermarket au inclus in strategia lor de comercializare conceptul de expuneri eficiente, cu costuri scazute. Astfel, acestea primesc frecvent transporturi de marfa direct de la producatori, rolul ambalajului in manipularea eficienta a produselor fiind deosebit de important.

 Magazinul cu numar limitat de sortimente reprezinta in alt format de supermarket care a dezvoltat o strategie de comercializare tinand cont de elementele economice ale expunerii produselor. Si in acest caz ambalajului ii revine un rol important, permitand transportul produselor sub forma complet paletizata pe traseul : depozit-raion al magazinului de vanzare.

Atractivitatea, pentru consumator, a ambalajului produsului este esentiala in stabilirea spatiului pe raft alocat unui produs in incercarea de a influienta cererea de consum. Studii de specialitate arata ca exista o relatie directa intre numarul articolelor de acelas fel expuse liniar al unui produs si vanzarea acestui produs. Vanzarile cresc pe masura ce se mareste si spatiul alocat sau, in functie de modificarea pozitiei pe verticala a produsului aflat pe raft. Articolele expuse cel mai aproape de nivelul ochilor sunt avantajate din punct de vedere al volumului vanzarilor comparativ cu cele situate la nivelul taliei sau cele aflate la nivelul podelei.

Atractivitatea nu poate fi insa separata de competitivitate, mai exact de costurile cerute la aducerea produselor in spatiul alocat pe raft.

Intr-adevar, in contextul « nevrozei inovatiei », consumatorul este foarte sensibil la echilibrul care trebuile sa se stabileasca intre ambalaj si produs. Ca factor inovant, ambalajul este perceput in mod divers de consumator in functie de costul, natura si gradul inovatiei sau chiar de diferentierea produsului.

Imaginea produsului din punct de vedere al inovatiei si al costului determina  asteptarile consumatorului in materie de ambalare, noutatea ambalajului fiind practic un semnal pentru consumator in ceea ce priveste: preocuparea pentru echilibrul intre produs si ambalaj, grija pentru un aspect cat mai functional posibil, preocuparea estetica in crestere, dorinta de a fi cat mai bie informat, preocuparea pentru echilibru ecologic etc.

Corelatia dintre parametrii economici, tehnici si estetici ai produselor imbraca multiple aspecte. Daca am analiza parametrii economici si tehnici ai unui produs este acoperita prin tomuri de documentatii, schite si concluzii, la parametrii estetici ai aceluiasi produs, informarile si concluziile se reduc la cateva aprecieri foarte generale. In schimb, la majoritatea avizarilor, pentru comercializarea produselor tocmai  problemele de aspect se dezbat si numai daca acest hop este trecut se discuta in continuare altfel, produsul este respins.

 Nu trebuie acreditata niciodata ideea egalizarii cheltuielilor pentru util si frumos. Ceea ce se cere este insa armonizarea, echilibrarea costurilor respective, avandu-se in vedere destinatia produsului. Corelarea trebuie sa aiba deci in vedere mai cu seama destinatia produsului, structura sa functionala, mediul de folosire, contributia la ambianta estetica.

ANPC - Solutionarea alternativa a litigiilor ANPC - Solutionarea online a litigiilor